De historie van dot painting

Dot painting is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aboriginals. Deze techniek werd gebruikt als onderdeel van heilige rituelen om een verhaal te vertellen, waarin zij belangrijke, voor buitenstaanders geheime informatie van generatie op generatie overbrachten.

Ter verduidelijking van zo’n verhaal maakten de Aboriginals tijdens het vertellen met een takje tekeningen in het zand, op een rots of boomschors. Hierbij gebruikten zij stippen (dots) om de figuren te omlijnen.

Toen de Engelsen naar Australië kwamen, zijn de Aboriginals lange tijd onderdrukt. De Westerse cultuur die hen werd opgelegd, vervreemde hen zo van hun eigen cultuur, dat veel Aboriginals zich ontheemd en verloren voelden.

Rond de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam er langzamerhand verbetering in de situatie van de Aboriginals. Zo begon men de Aboriginals te stimuleren weer te gaan tekenen en schilderen. Omdat hun kunst daarmee openbaar werd en zij de spirituele betekenis van hun kunst geheim wilden houden voor anderen, hebben zij deze versleuteld door middel van het zetten van stippen. Hiermee kreeg dot painting een nieuwe impuls.

Wat is dot painting nu precies?

De naam zegt het eigenlijk al, dot painting is een schildertechniek waarbij je met verfdruppels (stippen) schildert. In plaats van verf met penseelstreken op een ondergrond aan te brengen, doop je een stokje in de verf om vervolgens de verfdruppel voorzichtig op de ondergrond te zetten.

Je hebt dus geen schilderervaring nodig om een workshop dot painting te kunnen volgen. Hierdoor kan je heel onbevangen dotten en dus echt op je gevoel afgaan.

Door de zich steeds herhalende, bijna meditatieve handeling van het in de verf dopen en het neerzetten van de verfdruppels, komt iedereen als vanzelf in een rustige en ontspannen staat van zijn. In dat moment ben je echt in het NU en kom je weer bij jouw kern.

dot painting

Dotpainting werd gebruikt als onderdeel van heilige rituelen om een verhaal te vertellen

Waarom ik dot painting van harte aanbeveel?

Een gezellig en creatief uitje

Als je voor jezelf of met je beste vriendinnen of je collega’s een gezellig en creatief uitje wil gaan doen, dan is “De basis” workshop dot painting het perfecte uitje. Het is ook leuk om te doen als onderdeel van een vrijgezellendag, bijvoorbeeld in combinatie met een high tea hier in Schoonhoven.

Kwalitatieve me – time / art therapy

Ik kan je dot painting ook van harte aanbevelen als je even een paar uur uit je dagelijkse hectiek wil stappen en kwalitatieve me-time wil hebben of als je burn-out-klachten hebt, druk in je hoofd of depressief bent. Het kan je ook helpen bij rouwverwerking.

Positieve effecten van dot painting

Dot painting heeft allerlei positieve effecten. Door de bijna meditatieve bezigheid, kom je in een soort flow, waarbij je je op een heel ontspannen wijze focust op wat jij aan het creëren bent. Het stelt je in staat om echt in het hier en nu te belanden en op een diep niveau te ontspannen. Hierbij verdwijnen je gedachten en verwachtingen naar de achtergrond, stop je met piekeren en zak je als het ware uit je hoofd in je hart. Dot painting helpt je ook je beter met jezelf te verbinden, met wie jij echt in je kern bent en wat voor jou belangrijk is.

De positieve effecten van het dotten van kleurrijke mandala’s werken ook in je lichaam door. Zo wordt de aanmaak van stresshormonen doorbroken en wordt juist het gelukshormoon endorfine in je lichaam aangemaakt. Dit zorgt er voor, dat je stress afneemt, je je lekkerder in je vel gaat voelen en jouw immuunsysteem een boost geeft. Aan het eind van de workshop zal je verrast zijn over wat jij hebt weten te creëren en ga je met een gevoel van voldoening weer naar huis.

Dot painting

Juist nu, in deze tijd, waarin wij allemaal geconfronteerd worden met veel veranderingen en onduidelijkheden, die de nodige spanningen met zich meebrengen, is het nog belangrijker dat we geregeld dingen doen, die ons plezier en ontspanning brengen.

Ik ben er van overtuigd, dat alleen als wij goed voor onszelf zorgen, wij ook goed voor een ander kunnen zorgen. Dus gun het jezelf om wat meer tijd voor jezelf vrij te maken om zulke, leuke dingen te doen.

Wil jij zelf deze positieve effecten ervaren? Kijk dan hier welke workshops er zijn en boek de workshop, die nu het beste bij jou past.

©2024 Creatief in 't Veld lovingly created with Plush

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?